Verlof aanvragen
'Mag ik met de kinderen een extra dagje weg of op vakantie buiten de vastgestelde vrije dagen en schoolvakanties?'
Het antwoord is: Nee, dat mag niet.
De Rijksoverheid bepaalt de schoolvakanties. Een directeur (of leerplichtambtenaar als het gaat om meer dan 10 schooldagen) heeft geen bevoegdheid om extra vrije dagen te geven of om extra vakantie te verlenen aan leerplichtige jongeren.
Gewichtige omstandigheden: 10 dagen per schooljaar of minder
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden (leerplicht 1969: artikel 11 onder g en 14, lid 1) voor 10 schooldagen per schooljaar of minder dient vooraf - schriftelijk - bij de directeur van de school te worden aangevraagd. Dit is een taak van de ouder(s)/verzorger(s).
De volgende omstandigheden komen in aanmerking:
- Voor verhuizing: maximaal 1 dag.
- Voor het bijwonen van een huwelijk of het sluiten van een samenlevingsovereenkomst van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad: maximaal 1 dag. Indien ver gereisd dient te worden: maximaal 2 dagen. Indien in het buitenland: maximaal 5 dagen.
- Bij gezinsuitbreiding, voor geboorte/adoptie: maximaal 1 dag
- Bij enstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad: periode in overleg met de directeur.
- Bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad: maximaal 5 dagen.
Bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de 2e graad: maximaal 2 dagen.
Bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de 3e graad: maximaal 1 dag. - Bij een 25- 40- en 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders maximaal 1 dag.
- Bij een 12,5-, 25-, 40-, 50-, en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders maximaal 1 dag.
- De directeur mag om een andere belangrijke reden (met uitzondering van vakantieverlof) verlof verlenen voor ten hoogste 10 schooldagen. In voorkomende gevallen dient de ouder een verklaring (bijvoorbeeld van een arts) te overleggen waaruit blijkt dat dit verlof (geen vakantieverlof) noodzakelijk is en dit verlof niet buiten de lesuren kan geschieden.
Met betrekking tot de graden van bloed- en aanverwantschap: de aanvraag moet per geval worden bekeken waarbij het volgende meegenomen moet worden: Een buurman of goedde kennis kan voor een kind meer betekenen dan een oom of tante. Om misbruik te voorkomen kan een bewijsstuk worden gevraagd.
Omdat verlofaanvragen soms lastig te beoordelen situaties kunnen zijn, kan de schooldirecteur zich bij een verlofaanvraag altijd laten adviseren door de leerplichtambtenaar. In het geval van een verlofaanvraag voor extra dag(en) ivm vakantie, zal niet de directie maar de leerplichtambtenaar een besluit nemen.
Onderstaand forumlier kunt u gebruiken om een verlofaanvraag in te dienen.